Over wonen

Oud huis kopen en verduurzamen

Het verduurzamen van je woning wordt steeds toegankelijker. Maar hoe zit het met het verduurzamen van oude woningen? Wij geven enkele tips over het verduurzamen van deze oude huizen.

Monumentaalpand Amsterdam

Gaat het om een monumentaal pand?

In een oude woning kun je doorgaans aardig wat duurzame oplossingen doorvoeren. Is de woning een monument, dan moet je je aan veel regels houden en kan niet alles zomaar. Dit blog gaat over het verduurzamen van niet-monumentale oude panden.

Voorbereiding: asbestinventarisatie in oude huizen

Ga je klussen of verbouwen in een woning van vóór 1994? Dan kun je een asbestinventarisatie laten uitvoeren. Vroeger werd veel gebruikgemaakt van asbest. Hoewel het al enige tijd niet meer gebruikt wordt, kan het nog aanwezig zijn in oudere woningen. Check voordat je gaat renoveren in een oudere woning altijd of er asbest aanwezig is en voorkom dat er asbest vrijkomt.

Stap 1: Oude woning isoleren

De eerste stap richting energiebesparing en een duurzame woning is isolatie. Er zijn verschillende manieren om een oude woning te isoleren:

Spouwmuurisolatie

Heb je een huis gekocht van begin 20e eeuw, dan is er waarschijnlijk geen spouwmuur aanwezig. Spouwmuurisolatie is in dat geval niet nodig. Vanaf de jaren ’30 werden huizen gebouwd met spouwmuren en vanaf de jaren ’60 werden alle nieuwe huizen van spouwmuren voorzien.

Gevelisolatie

Is spouwmuurisolatie niet mogelijk, dan kan je je gevel isoleren. Gevelisolatie is niet altijd toegestaan bij oude woningen, omdat het aangezicht verandert. Is gevelisolatie niet mogelijk, dan kan binnenmuurisolatie een optie zijn.

Kruipruimte of vloer isolatie

Heb je een kruipruimte? Dan kan je de kruipruimte isoleren. Heb jij een woning zonder kruipruimte? Dan is vloerisolatie via de bovenkant van de vloer een mogelijkheid.

Dakisolatie

Dakisolatie is een snelle manier om energie te besparen. Bij oude huizen kan het lastig zijn om het dak te isoleren, bijvoorbeeld omdat het onderdak ontbreekt. Een dakrenovatie waarbij een onderdak wordt gebouwd kan een (prijzige) mogelijkheid zijn. Gebruik je jouw zolder niet? Dan kan je eventueel ook de zoldervloer isoleren voor extra isolatie.

Welke isolatie je ook laat uitvoeren, schakel altijd de hulp in van een isolatiespecialist. Deze specialist kan je adviseren over de beste isolatiemogelijkheden voor jouw woning én de isolatie voor je uitvoeren. Bij vergelijkingswebsite Slimster kun je gratis en vrijblijvend isolatie offertes aanvragen en meerdere specialisten vergelijken.

Stap 2: Glas vervangen in oude woning

Oudere woningen zijn vaak voorzien van enkel glas. Dit zorgt voor veel warmteverlies. Zijn de kozijnen sterk genoeg, dan kan je het enkele glas vervangen door HR++ glas. Heb je glas-in-loodramen, dan kan je die tegenwoordig ook in isolerend glas laten zetten. Zo voorkom je warmteverlies, maar houd je de authentieke uitstraling.

Kunnen je huidige kozijnen geen isolerend glas dragen? Dan kan je ervoor kiezen je kozijnen inclusief glas te laten vervangen.

Stap 3: Slim besparen

Heb je jouw woning laten isoleren en ook de beglazing vervangen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om energie te besparen.

  • Zonnepanelen om zelf stroom op te wekken. Het dak moet dan wel in een goede staat verkeren. Een specialist kan je hierover adviseren.
  • Nieuwe cv-ketel plaatsen met een hoger rendement.
  • Warmtepomp of zonneboiler plaatsen.

Benieuwd naar de mogelijkheden om jouw oude woning te verduurzamen? Bij vergelijkingswebsite Slimster kun je gratis en vrijblijvend een isolatie offerte aanvragen en meerdere specialisten vergelijken.