Meesterwerk
16-10-2024

Bouwhuis: bouwen aan talent

Bouwhuis voor verbouwing

Meesterwerk  

In de rubriek Meesterwerk vertelt een van onze partners over een interessant project dat ze voor ons uitvoeren. Deze keer het Gooi's Bouwbedrijf (GBB) over het Bouwhuis project, waar jonge mensen die in de bouw willen werken levensecht kunnen leren. Directeur Sander Mulder zoomt in op de opdracht, oplossing en uitdaging van dit project. Het Bouwhuis project bestaat al sinds 2006.  

Het Bouwhuis-project biedt studenten in de bouw een unieke kans om theorie in praktijk te brengen. Sinds de start in 2006 groeide het uit tot een waardevol leerplatform, waar jongeren niet alleen vaardigheden opdoen, maar ook bijdragen aan hun gemeenschap en de verduurzaming van woningen. Sander Mulder van Gooi's Bouwbedrijf zag al heel wat leerlingen voorbijkomen en deelt zijn ervaringen.  

Opdracht

Levensecht leren

“Het Bouwhuis-project is begonnen voor mijn tijd. Dit was in 2006. Toen was het project nog van tijdelijke opzet. We bouwden een huis op het terrein van het ROC. Studenten kregen hier de kans om onder begeleiding van een leermeester de theorie in praktijk te brengen. Levensecht leren dus. Maar na de oplevering werd alles weer afgebroken om de volgende groep studenten diezelfde kans te gunnen. Zonde natuurlijk om al dat werk verloren te laten gaan. Het leidde tot de wens om een blijvend leerplatform te creëren voor studenten in de bouw. Zo ontstond Bouwhuis in ’t Gooi.”  

Inmiddels werken we aan het 31e Bouwhuis en ik gok dat we door de jaren heen al bijna 1.000 leerlingen hebben begeleid

Doorstromen naar een baan 

“Inmiddels organiseren we 2 Bouwhuizen per jaar. Hier begeleiden ervaren leermeesters studenten van het ROC van Amsterdam (locatie Hilversum), leerlingen van College de Brink, het Hilfertsheem en Bouwmensen. En sinds een aantal bouwhuizen ook de leerlingen van Installatiemensen. Deze jonge mensen krijgen de kans om praktische ervaring op te doen, en tegelijkertijd dragen ze bij aan de gemeenschap.  

Daarnaast is het Bouwhuis een kweekvijver gebleken. Zeker in tijden van personeelsschaarste is dit project van onschatbare waarde. Gemotiveerde leerlingen kunnen namelijk doorstromen naar ons bouwbedrijf of naar een van de andere partners van de Alliantie.”  

Oplossing 

Van ontwerp tot resultaat 

“De doorlooptijd van een Bouwhuis varieert van 10 tot 14 weken. Dat is afhankelijk van de ervaring van de leerlingen. We willen de projecten zo echt mogelijk maken, daarom beginnen we altijd met een sollicitatiegesprek. De geselecteerde ROC-student doet vervolgens samen met de leermeester de opname van de potentiële woning. Dit is altijd een woning die recent uit de verhuur is gekomen  en waar veel aan moet gebeuren."  

Slopen en verbouwen

"De student brengt de bestaande situatie in kaart en ontwikkelt 3 ontwerpopties voor de renovatie. Deze opties pitcht hij aan het team, waarna hij de beste optie verder uitgewerkt en begroot. Zodra het plan goedgekeurd is, begint de student met de werkvoorbereiding. Daarna gaan de leerlingen aan de slag met de sloop en verbouwing.”

Bijna 1.000 leerlingen 

“Inmiddels werken we aan het 31e Bouwhuis. Deze staat aan de Leeuwerikstraat 43 in Hilversum. Ik gok dat we door de jaren heen al wel bijna 1.000 leerlingen hebben begeleid. Toch is er wel een aantal die me zijn bijgebleven. Mohammad bijvoorbeeld. Een Syrische jongen die moest vluchten uit zijn land. Zijn kennis en motivatie was bewonderenswaardig. Dat is er eentje die je wel in dienst zou willen hebben. Hij is uiteindelijk voor zichzelf begonnen en maakt mooie meubels.”   

Uitdaging

Kennistekort

“Ondanks het succes van het Bouwhuis-project zijn er ook volop uitdagingen. Studenten zeggen wel eens dat ze in een paar weken op de bouw bij ons meer leren dan de hele periode op school. Dat is natuurlijk mooi om te horen, maar het heeft ook een keerzijde. Scholen lijken minder theoretische kennis te onderwijzen, wat leidt tot een kennistekort bij studenten. Ze weten bijvoorbeeld niet wat de norm is voor verschillende werkzaamheden, terwijl dat wel essentieel is voor het opstellen van een calculatie. Ook op het gebied van materialen schort het aan kennis.”  

Memorabele verbouwing

“Een van de meest memorabele Bouwhuizen is voor mij de renovatie aan de Erfgooierstraat. De woning verkeerde echt in erbarmelijke staat en er moest heel veel gebeuren. Om binnen budget te blijven, hadden we eigenlijk de achtergevel dicht moeten maken. Toch kozen we voor een aanbouw. We doen wel vaker net iets meer dan nodig is. Dat doen we om de leerlingen de kans te geven zoveel mogelijk te leren. Net als veel andere woningen wisten we de woning aan de Erfgooierstraat te upgraden van een G-label naar een A-label.”  

Waardevol project 

“Ieder Bouwhuis is anders. Ook valt of staat het met de studenten die we krijgen. Maar ondanks alles is het een zeer waardevol project dat met de jaren alleen maar beter wordt. Het Bouwhuis-project is niet alleen een leerzame ervaring voor studenten, maar draagt ook bij aan de verduurzaming van woningen en de bredere gemeenschap. Door deze unieke samenwerking tussen scholen, de Alliantie en het Gooi's Bouwbedrijf ontstaat er een win-winsituatie voor alle betrokkenen.”  

Het bouwteam