Opinie
21-10-2024

Je moet fouten maken, anders ben je niet ver genoeg gegaan 

Rob Haans over falen

Opinie

In de rubriek Opinie geven experts van de Alliantie hun mening over een actueel of maatschappelijk relevant thema. Deze keer bestuursvoorzitter Rob Haans over waarom het essentieel is om fouten te maken om te innoveren. 

Heel veel proberen

Fouten maken heeft iets negatiefs, maar het kan ook positief uitpakken. Dat je ervoor open staat om fouten te maken, zegt iets over de organisatie. Dan ben je ondernemend en vernieuwend bezig. Je moet heel veel proberen, om een innovatieve oplossing te vinden voor een probleem. Bij het zoeken naar een oplossing móet je fouten maken, anders ben je niet ver genoeg gegaan. Dan heb je niet echt open gestaan om alle oplossingen te proberen. Daarom stimuleren wij alle pogingen, ook als de eerste mislukken. Natuurlijk wel gecontroleerd, op kleine schaal, zodat we innovatieve oplossingen kunnen testen en ervan leren.

Waarom een woningcorporatie groots inzet op innovatie 

Die innovatieve oplossingen, die hebben we keihard nodig. Er zijn zoveel politieke en maatschappelijke problemen, waar wij deels de oplossing voor moeten bieden. Er is een tekort van 400.000 woningen, de energietransitie, de klimaatadaptatie, de verminderde sociale cohesie in wijken…. Alle woningcorporaties samen hebben 1/3 van de woningen. Wij hebben dus een verantwoordelijkheid te nemen bij de oplossing. Innovatie hebben we daarom keihard nodig om een oplossing te vinden voor die uitdagingen. Daarom innoveren we op de thema’s meer woningen, slimmer verduurzamen, toekomstgerichte organisatie en krachtige buurten. 

Innoveren met de winkel open

De Alliantie werkte de afgelopen jaren aan ruim 100 innovaties! En dat terwijl de winkel gewoon openbleef. We kunnen immers niet zeggen: we wachten even met bouwen, want we zijn bezig met een innovatieve oplossing voor de materiaaltransitie. Over 3 jaar gaan we weer bouwen. Daarom innoveren we altijd parallel aan de gewone werkzaamheden van de organisatie. Dat een woningcorporatie zo groots inzet op innovatie is best bijzonder. Maar wij vinden dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen voor de problemen van de samenleving. 

Samen met partners 

Al die innovaties, dat kunnen we niet alleen. We hebben onze partners nodig, maar ook nieuwe partijen. Dan krijg je echt bijzondere en innovatieve oplossingen voor een probleem. We zetten bijvoorbeeld challenges uit, waarbij we de probleemstelling heel goed formuleren, maar de oplossing juist heel open laten. Als je van tevoren zegt wat je zoekt, dan stuur je al te veel op een oplossing. Zo kwam er een partij bij ons met een oplossing van een schimmel als isolatiemateriaal. Dat is zo goed, een oplossing uit onverwachte hoek, die we met de vaste partners nooit hadden bedacht. Ik vind het goed om ook branche overstijgend de handen ineen te slaan. Dat is waarom we zo graag samenwerken met collegacorporaties, met onze partners, maar ook met nieuwe partijen en kleine start-ups. Om elkaar te inspireren, uit te dagen en samen te falen tot we de juiste oplossing werkend hebben. 

 

Luister de podcast

Luister de podcast De Strategie van de Kreeft #66 met Rob Haans en Jan Theunissen over uitdagende veranderings- en vernieuwingsopgaven. 

Wil jij ook samenwerken?

Wil jij ook met ons samenwerken of heb jij een innovatieve oplossing? Meld je idee dan aan en werk met ons samen