Slimmer verduurzamen
Innovatie
5-6-2024

Xylino: modulair meesterwerk in Almere Poort

Klimaatverandering, vergrijzing en een enorm tekort aan woningen. Flinke uitdagingen die vragen om een innovatieve aanpak. Dat betekent dat de Alliantie samen met partners onderzoekt hoe we duurzamer en sneller kunnen bouwen. Het bijzondere project Xylino in het Homeruskwartier in Almere Poort is hier een goed voorbeeld van.

Grieks

Xylino is het Griekse woord voor hout. Deze naam is niet voor niets gekozen. Het appartementengebouw wordt op de parkeergarage en liftschacht na volledig gemaakt van duurzame materialen. Denk aan bamboe, maar vooral hout. Bouwen met hout is een duurzaam alternatief voor staal en beton. En dat is hard nodig, want de manier waarop we nu bouwen is te belastend voor het milieu. Materialen als staal en beton zorgen voor een enorme CO2-uitstoot. Bovendien zijn voor de productie ervan veel grondstoffen nodig die steeds schaarser worden. Bij hout is dat anders. Voor deze grondstof doet de natuur al het werk. Daarnaast stoot hout geen CO2 uit, maar neemt het juist op.

Bouwen met hout is niet nieuw. Toch gaat het er heel anders aan toe dan vroeger. Tegenwoordig gebruiken we het zogenaamde Laminated Vineer Lumber. Dit houten constructiemateriaal is een perfecte vervanger voor beton. Het kan een gebouw net zo stevig, brandveilig en geluidsdicht maken. Dit betekent dat Xylino praktisch net zo sterk is als een betonnen gebouw, maar met meer dan 90% minder CO2-uitstoot.

Bouwen met modules

Naast het materiaal valt vooral de manier van bouwen op. Xylino is namelijk een modulair houtbouwproject. Bij modulair bouwen worden verschillende modules van een huis of gebouw in een fabriek gemaakt. Zelfs het leidingwerk wordt al voorbereid. Als de modules klaar zijn, kunnen ze naar de bouwplaats. Daar worden ze in een razend tempo in elkaar gezet. Een beetje zoals bouwen met Lego-blokjes.

Xylino bestaat in totaal uit 430 modulaire houten modules, dat zijn bij elkaar 103 woningen. Een appartement bestaat uit 3 modules en gemiddeld plaatsen we zo’n 9 modules per dag. Dat betekent dus dat we 3 appartementen per dag plaatsen. Het plaatsen van de modules op de bouwplaats is inmiddels gestart. Als alles meezit, levert de Alliantie deze bijzondere appartementen medio volgend jaar op.

Uitstraling

Ook de uitstraling van Xylino mag er zijn. Wat vooral tot de verbeelding spreekt in de vormgeving is de kromming in de gevel van het gebouw. Dit is opvallend, omdat modulair bouwen over het algemeen rechte en strakke lijnen betekent. Dit komt omdat modules rechte hoeken hebben. Arons & Gelauff Architecten stelden zichzelf de vraag ‘hoe bouw je met vierkante modules een driehoekig huizenblok.’ Ze kwamen met een innovatief plan door trappenhuizen en fietsenbergingen als een soort scharnierpunten te gebruiken. Zo was het toch mogelijk om op een driehoekig kavel modulair te bouwen.

Kromming in het gebouw
Bijzonder gebouw

Meer over dit project

Meer informatie over dit bijzondere project vind je op de-alliantie.nl, onder projecten in Almere.