Innovatie
9-9-2024

Podcast over toekomstbestendige woonomgeving

De strategie van de kreeft

In een tijd van woningnood, waar ook de druk om te verduurzamen toeneemt, wordt het pijnlijk duidelijk dat traditionele werkwijzen niet langer volstaan. Innovatieve ideeën zijn keihard nodig.

Hoe je baanbrekende strategieën ontwikkelt

Hoe ontwikkel je baanbrekende strategieën om deze enorme uitdagingen het hoofd te bieden en een toekomstbestendige woonomgeving te creëren voor je huurders? Hierover vertellen bestuursvoorzitter Rob Haans en innovatiestrateeg Jan Theunissen in de nieuwste podcast van De strategie van de kreeft van Lobster Company. 

 

Podcast De strategie van de Kreeft

Wil je meer weten over hoe de Alliantie innoveert? Luister dan zeker de podcast.

Uitdagingen en kansen rond innovatie en digitalisering

In de recente podcast 'De Strategie van de Kreeft' gaan Dorien van der Heijden en Yousri Mandour in gesprek met Rob Haans en Jan Theunissen van woningcorporatie de Alliantie. Ze bespreken de uitdagingen en kansen rond innovatie en digitalisering binnen de organisatie, vooral gezien de groeiende woningnood en de druk om woningen te verduurzamen. De Alliantie zet in op verschillende innovatieve strategieën om hierop in te spelen, van verduurzaming en nieuwe bouwmethoden tot digitalisering en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Innovatielab

Een van de initiatieven van de Alliantie is het innovatielab, waar in de afgelopen jaren bijna 100 innovaties zijn ontwikkeld. Dit varieert van kleinschalige innovaties tot baanbrekende projecten. Zo gebruikt De Alliantie technologieën als beeldherkenning, drones en algoritmes om hun woningbeheer efficiënter te maken en onderhoud beter te voorspellen. Ook wordt er geëxperimenteerd met duurzame bouwmaterialen, zoals schimmels voor isolatie, en worden circulaire bouwmethoden verkend in samenwerking met de landbouwsector.

Digitaal rijbewijs

Erg interessant vind ik het ‘digitaal rijbewijs’, een programma waarmee medewerkers hun digitale vaardigheden verbeteren. Dit helpt hen om beter om te gaan met de nieuwe technologieën die binnen de organisatie worden gebruikt, zoals sensoren, data-analyse en slimme apps. Door deze digitale tools kunnen medewerkers efficiënter werken en beter inspelen op de behoeften van huurders.

Uitdagingen 

Natuurlijk kent innovatie ook uitdagingen. In het begin werd innovatie vooral naast de organisatie georganiseerd, wat het opschalen van projecten moeilijk maakte. Inmiddels probeert de Alliantie eigenaarschap meer binnen de organisatie te leggen. Daarnaast blijft het een uitdaging om nieuwe technologieën en datagedreven werken te integreren zonder de dagelijkse processen te verstoren.