Innovatie
3-9-2024

Proef met community app voor contact met buren

Start proef met community app voor contact met buren

In een veilige online omgeving contact leggen met je buren. Dat kan via de community app van Area of People. De Alliantie test deze app in 5 woongebouwen in Almere. Na 1 jaar evalueren we de ervaringen.

Bijdrage aan saamhorigheid en leefbaarheid

Met deze pilot wil de Alliantie onderzoeken of en hoe de app een bijdrage kan leveren aan de saamhorigheid en leefbaarheid in en om onze woongebouwen. Projectleider Janine Sinnige: “We willen dat onze woongebouwen een plek zijn waar onze bewoners op een prettige manier met elkaar samenleven en naar elkaar omkijken. We verwachten dat de community app hen hierbij kan ondersteunen.”

Sociaal contact digitaal ondersteunen

De community app van Area of People biedt een centrale plek waar bewoners alles kunnen regelen rondom hun woonomgeving. Bewoners kunnen elkaar via het platform vinden, helpen en groepen aanmaken op basis van interesses. Zo vinden bewoners gemakkelijk een hardloopmaatje of een buur met een passie voor koken. Ook kunnen ze via de app contact leggen met de Alliantie en andere betrokken organisaties. Verder bevat de app praktische informatie over het woongebouw.

Bewoners makkelijker bereiken

Ook de coördinator woonomgeving en gebouwbeheerder van de Alliantie hebben toegang tot de app. Zij kunnen via het platform communiceren met bewoners, reageren op meldingen van bewoners of berichten plaatsen. We verwachten meldingen op deze manier efficiënter te kunnen oppakken. Zo hoeft maar 1 iemand te melden dat de lift stuk is en de buren zien wanneer de monteur komt. Ook onderzoeken we hoe we partners kunnen aansluiten op de app.

Proef

De Alliantie houdt de proef met de community app in 4 woongebouwen in Almere Duin en bij 1 gemengd wonen project in Almere Muziekwijk. Janine: “We toetsen daarbij vooral op efficiëntie en thuisgevoel. Bij efficiëntie gaat het onder andere om het versnellen van de samenwerking met partners, het maken van een goede start bij een nieuw gebouw en het beheer. Bij thuisgevoel kijken we naar het effect van de app op de leefbaarheid, zelfredzaamheid en sociale samenhang in een woongebouw. Ook kijken we hoe bewoners de app gebruiken.“

De community app

Innoveren voor krachtige buurten

Om ook in de toekomst fijne, betaalbare én duurzame woningen te kunnen bieden, werken we continu aan nieuwe innovaties. Samen met partners zoeken we naar oplossingen voor de problemen van nu én straks.

Onze innovaties op het gebied van krachtige buurten richten zich op het wonen in prettige buurten en het geven van meer eigen regie aan onze bewoners. Zo experimenteren we met een gezamenlijke datagedreven wijkaanpak en kiezen we voor woonconcepten zoals het mengen van doelgroepen. Daarnaast zoeken we naar innovaties die bewonersparticipatie bij nieuwbouw en renovatie slimmer organiseren.