Nieuws
21-10-2024

Veel belangstelling voor nieuwbouwplannen Circusterrein

Nieuwbouwplannen Circusterrein

Op donderdag 17 oktober organiseerden woningcorporaties De Alliantie, Dudok Wonen en G&O samen met gemeente Hilversum een informatieavond over de verplaatsbare woningen op het Circusterrein. De avond was drukbezocht. Ruim 140 aanwezigen kregen informatie over het bouwproces, ontwerp, de bereikbaarheid, het parkeren en de inrichting van de openbare ruimte.

Verplaatsbare woningen

Aan de Diependaalselaan, op het voormalige Circusterrein, komt een nieuwe woonwijk met verplaatsbare woningen die 15 jaar blijven staan. De drie woningcorporaties werken hiervoor samen met de gemeente. In totaal worden er 379 verplaatsbare woningen gebouwd, een ontwerp van Studio Selva. Verdeeld over acht gekoppelde woongebouwen komen appartementen en studio’s van verschillende groottes. Het gaat om studio’s van 25m2, tweekamerappartementen van 45m2 en driekamerappartementen van 50m2. Alle woningen zijn straks gasloos en voorzien van zonnepanelen.

Doelgroep

Het project is voor mensen die op korte termijn een woning nodig hebben, zoals starters, spoedzoekers en mensen met een cruciaal beroep. Spoedzoekers zijn woningzoekenden die door een onverwachte gebeurtenis snel een woning nodig hebben. Cruciale beroepen zijn uitvoerende beroepen in de zorg, het onderwijs of politie. Ongeveer een derde is bestemd voor aandachtsgroepen zoals statushouders en uitstroom uit de zorg. Het grootste deel van de woningen wordt verhuurd via Woningnet. 

Ruimte voor ontmoeting en groen

Het wordt een woonwijk waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten organiseren. De gebouwen hebben een eigen binnentuin en tussen de gebouwen en de Kerkelanden-flats komt een park voor ontmoeten, spelen en sporten. In één van de woongebouwen komt een maatschappelijke ruimte voor bewoners en omwonenden. Ook komen er kleine werkruimten voor de gemeente, de woningcorporaties en andere partijen die in de wijk actief zijn, waaronder een huismeester en community builder..

Nieuwbouwplannen Circusterrein
Nieuwbouwplannen Circusterrein

Parkeren en verkeer

Er komen 240 parkeerplaatsen. Tijdens de informatieavond maakten mensen zich zorgen of dat wel genoeg is. Dit aantal is berekend op basis van de regels die gelden voor dit gebied en het type woningen. Er waren ook zorgen over extra verkeer op de Diependaalselaan. De gemeente heeft dit laten onderzoeken door een extern bureau, en de conclusie is dat het extra verkeer geen groot verschil zal maken.

Bouwperiode

Gemeente Hilversum startte afgelopen zomer met de grond bouwrijp maken. Hiervoor moesten eerst bomen gekapt worden en struiken verwijderd. Bij de inrichting van het park en het terrein rondom de woningen, worden er minimaal weer evenveel bomen teruggeplaatst. Als de grond bouwrijp is gemaakt en de bouwvergunning is verleend, dan start de bouw.. Dat is naar verwachting in de zomer van 2025. De woningen zijn modulair en worden grotendeels in een fabriek gemaakt.

Planning verhuur woningen

Volgens de laatste planning start de verhuur in het laatste kwartaal van 2025. Tegen die tijd kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor deze woningen via WoningNet regio Gooi en vechtstreek.