Nieuws
12-9-2024

Weer 68 nieuwe sociale huurappartementen in Amersfoort

Op 12 september is Blok 3 in Podium Amersfoort voor de Alliantie opgeleverd. Een gebouw met 68 sociale huurappartementen. Projectbetrokkenen en de vaklieden vierden dit samen. Komende dagen krijgen de bewoners de sleutel van hun nieuwe woning.

Dynamische en groene wijk

Podium is een nieuwe wijk in het Amersfoortse Vathorst. Het wordt een dynamische en vooral hele groene wijk met een mix van koop- en huurwoningen. Heijmans bouwt in opdracht van de Alliantie 135 sociale huurappartementen. Deze appartementen worden in 2 fases opgeleverd. Een woonplek met aandacht voor duurzaamheid, bereikbaarheid, natuur en groen. Een wijk en woningen die klaar zijn voor de toekomst. Een thuis voor iedereen, waar inwoners de komende generaties fijn kunnen wonen.

Blok 3

De nu opgeleverde appartementen bestaan uit 2-kamerappartementen en 3-kamerappartementen. De 2-kamerappartementen verschillen in grootte van 40 m2 tot 54 m2. De 3-kamerappartementen zijn 59 m2 tot 78 m2 groot. Bij het appartementengebouw komen 41 parkeerplaatsen. Alle appartementen hebben aansluiting op een grote gezamenlijke binnentuin, waar straks alle bewoners van Podium elkaar kunnen ontmoeten. In de tweede fase komen 67 sociale huurappartementen en deze worden naar verwachting eind 2027 opgeleverd.

Bert Bosman, manager wonen bij de Alliantie: “De gemeente en corporaties werken samen om in een hoog tempo woningen in Amersfoort te bouwen. Dat is nodig om het enorme tekort op de woningmarkt op te lossen. Dankzij de inzet en professionaliteit van de Heijmans-vakmannen is Amersfoort nu 68 betaalbare en duurzame sociale huurappartementen rijker. En dat in deze dynamische en vooral hele groene nieuwe wijk Podium. Gezien de grootte van de appartementen en de centrale ligging zijn de woningen ideaal voor zowel starters als senioren. Daarmee stimuleren we ook de doorstroming”.

Koop en huur

Naast de 68 sociale huurappartementen bestaat fase 1 van Podium uit een woongebouw voor Vesteda (68 middenhuur appartementen) en 59 koop eengezinswoningen. Na afronding van fase 1 wordt verdergegaan met de bouw van Podium fase 2, 67 sociale huurappartementen. Aafke van der Werf, directeur Vastgoed bij Heijmans: ''Ik ben heel erg trots op onze vaklieden en het projectteam. Zij realiseren tegelijkertijd de twee woongebouwen en de eengezinswoningen met de binnentuin als verbinding. Een mooie uitdaging die volgens planning verloopt. Ik kijk uit naar de oplevering, zodat huurders en kopers hier samen een mooie leefomgeving kunnen gaan creëren''.

Duurzaamheid

Wat de wijk echt bijzonder maakt is het groen. Podium krijgt twee prominente groene ruimtes: de Common Green en het Landschapspark. De Common Green loopt als een groene zone door de wijk. Het wordt een laagdrempelig park met gras, bloemenperken, bomen, hagen, picknicktafels en halfverharde paden. Het Landschapspark aan de noordoostzijde wordt een wadilandschap met een belangrijke functie voor de waterberging en volop aandacht voor ecologie en natuur. Met hoogteverschillen en natuurlijke speelelementen wordt dit bovendien een heerlijke plek voor kinderen om te spelen en ravotten. Daarnaast wordt heel Podium aangesloten op één grote WKO-installatie, bestaande uit een warmte- en een koudebron.