Modulebouw
een flinke bijdrage aan de woningnood
Een oude jeugdgevangenis werd razendsnel omgebouwd. De bestaande bouw werd aangepast en door middel van modulebouw werd in recordtempo een gebouw van zes etages neergezet, met oog voor voldoende privéruimte en tegelijkertijd faciliteiten voor ontmoeting.
De uitdaging
We wilden snel een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van de woningnood. Voor jongeren is het gewoon niet te doen om aan een huis te komen. De wachtlijsten zijn ellenlang. Dat uitzichtloze, daar wilden we wat aan doen door sneller te bouwen. En dat is gelukt. Waar ooit in Amsterdam Zuidoost aan de Tafelbergweg de gesloten jeugdinstelling (gevangenis) De Koppeling stond, wordt sinds oktober 2024 gewoond, geleerd, gewerkt en ontspannen door studenten, jongwerkenden, starters en jongeren vanuit de jeugdzorg.
Jurgen Klaassen, gebiedsontwikkelaar
De innovatie
De oude jeugdgevangenis werd razendsnel omgebouwd. De bestaande bouw werd aangepast. Door modulebouw werd in recordtempo een gebouw van 6 etages neergezet, met oog voor voldoende privéruimte en tegelijkertijd faciliteiten voor ontmoeting. De jongeren kunnen zelf kiezen of ze gezelschap willen of de privacy van hun woning opzoeken. Er is een tuin en moestuin. In de lobby zijn er gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een wasserette, een brasserie en een huiskamer. En op de begane grond is er ruimte voor maatschappelijke ondernemingen, zoals een café, studio en sportschool.
‘Om die ondernemers te werven is Prospect Eleven aangeschoven. Zij bieden jonge ondernemers een plek om te groeien en gaan zelf ook kantoor houden in het gebouw. Voor de jongeren uit de jeugdzorg is Levvel partner in het project.’ De community heeft gangmakers en community builders die zorgen voor verbinding tussen bewoners en het organiseren van activiteiten.
De oplossing
Matthijs Smit, gebiedsmanager
In oktober 2024 betrokken de eerste bewoners hun woning. Dit was dus echt een oplossing voor woningnood voor jongeren. De Tafelberg is een pioniersproject in het gebied Amstel III. In het hele gebied tussen de snelweg A10, het AMC en de Johan Cruijff Arena staan 30.000 nieuwe woningen gepland.
‘De bewoners zitten gespikkeld’, zegt Jurgen. ‘Dat betekent dat alle jongeren door elkaar wonen, dus we maken geen aparte groepjes.’ Matthijs vult aan: ‘De reguliere jongeren zijn via WoningNet bij ons gekomen. Ze moesten solliciteren met een brief, waarin ze hun motivatie voor dit bijzondere project aangaven. Je moest er dus wel een beetje energie instoppen, dat verwachten we ook van de jongeren die hier nu wonen.’ De jongeren krijgen een 5-jarencontract.
‘Er zijn wel projecten in de stad waarbij jongeren en statushouders samenwonen, maar deze constructie waarbij allerlei verschillende jongeren tussen de 18 en 28 jaar door elkaar wonen, is nieuw.’