Biobased dakisolatie
Een stap in de juiste richting
Als woningcorporatie hebben we de taak om veel huizen te bouwen en te renoveren. Tegelijkertijd moeten wij de CO2-uitstoot zien te beperken. Op zoek naar duurzame alternatieven voor isolatie van platte daken, kwamen we in contact met Bauder, een grote fabrikant van dakbedekkingssystemen. Hun biobased isolatieplaat is nu opgenomen in ons technisch programma van eisen.
De uitdaging
Grofweg elke 30 jaar moet je een dak vervangen. Een plat dak vraagt om een andere aanpak dan een schuin dak als het om isoleren gaat. Tijdens de renovatie leggen we een nieuwe (extra) isolatielaag op de bestaande toplaag. Dat werken we af met nieuw bitumen. Voor platte daken was er nog geen bio-alternatief. Thomas van der Vlis, regisseur Innovatie bij de Alliantie, bracht dit onderwerp in tijdens een bijeenkomst van PIANOo. Dat is een expertisecentrum op het gebied van biobased inkoop en aanbesteding, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. ‘Daaruit kwam het idee van een biobased aanbesteding. Samen met onze dakpartner Consolidated zijn we de markt gaan verkennen en heb ik een Request for information uitgestuurd. Daar reageerden in eerste instantie twaalf partijen op, die producten hadden waarin materialen als kurk en riet verwerkt waren.’ Uiteindelijk bleek een deel van die producten niet te voldoen aan de eisen die gesteld worden aan isolatie van platte daken, op het gebied van bijvoorbeeld vochtregulering, damp-coëfficiëntie en warmtehuishouding.
De innovatie
Thomas: ‘Onze dakdekker had een voorkeur voor het materiaal van het Duitse bedrijf Bauder. Zij brengen een ECO PIR schuimplaat op de markt, gemaakt van tot wel 80% biobased materiaal, zoals schelpen. Daarnaast gebruikt Bauder olie voor de productie. Dat is voor een deel fossiele olie, maar voor een ander deel ook plantaardige olie, dus duurzaam en biologisch.’ Wij legden het product en de productspecificaties voor aan chemici van verschillende universiteiten. We zijn gaan experimenteren en hebben sensoren geplaatst om de prestaties van de isolatie te meten. Wanneer dringen kou en hitte door?’ De Alliantie nam ook het Mass Balance Principe mee in de overweging, want uiteindelijk gaat het om de verhouding tussen de aanwezige biogrondstoffen en fossiele grondstoffen, maar ook bijvoorbeeld om de energie die nodig is voor de productie.
De oplossing
‘Dit is geen 100% duurzaam en circulair alternatief. Toch hebben we de isolatieplaten van Bauder in ons technisch programma van eisen opgenomen. We zien dit als een stap in de juiste richting. We hebben nu een goed functionerende, deels biobased PIR, die we in nieuwbouw en renovatie kunnen gebruiken. De platen worden over de bestaande dakopbouw geplaatst. De CO2-uitstoot is beduidend lager en wat ook belangrijk is: we geven een signaal aan de markt: investeer en innoveer! Er gaat de komende jaren nog heel wat gebeuren op het gebied van biobased productinnovatie.’