Buurtbatterij
Slimme energieopslag voor de massa
Zonnepanelen op daken en windmolens op de Noordzee; we worden steeds beter in het opwekken van onze eigen groene stroom. Maar wat als de zon niet schijnt en het windstil is? We zijn dan nog steeds afhankelijk van kostbare en (meestal) niet duurzame energie. Met de Buurtbatterij kunnen we op momenten dat we zelf geen stroom opwekken tóch groene stroom gebruiken.
De uitdaging
We staan voor nogal wat uitdagingen in de energiesector. De energieprijzen wisselen per minuut, de salderingsregeling voor mensen die hun eigen stroom opwekken verdwijnt, het elektriciteitsnet raakt overbelast en daar bovenop willen we ook nog eens minder CO2 uitstoten.
Het wordt niet alleen tijd om onze energie anders op te wekken, maar we moeten ook manieren vinden om zelf stroom op te slaan. Want als het elektriciteitsnet overbelast is, en we kunnen zelf niets opwekken, hoe zorgen we er dan voor dat we alsnog de lamp en verwarming aan kunnen zetten? Er zijn al thuisaccu’s voor woonhuizen beschikbaar, maar hoe doen we dat in appartementencomplexen? En wat kunnen wij als woningcorporatie doen om te helpen bij het energielandschap van de toekomst?
De innovatie
Het idee is simpel: als we opgewekte energie opslaan op het moment dat we het niet nodig hebben, dan kunnen we het gebruiken als we geen energie kunnen opwekken. Maar een gewone thuisaccu is natuurlijk nooit groot genoeg om een volledig appartementencomplex te voorzien van stroom. Daarom hebben wij de Buurtbatterij ontwikkeld. Deze batterij is ongeveer even groot als twee Amerikaanse koelkasten. Dat is nogal een formaat! Gelukkig heeft het appartementencomplex op het Verzetsplein in Amersfoort er plek voor. Dat maakt het de ideale testlocatie.
Maar de Buurtbatterij zou niet innovatief genoeg zijn als deze alleen dient als opslag voor energie. Daarom heeft hij nog iets bijzonders: hij haalt zelf energie van het elektriciteitsnet op het moment dat stroom goedkoop is. Is er een overvloed aan energie? Dan verkoopt ‘ie de stroom weer terug als de prijzen hoger zijn. Dat maakt ‘m een soort mini energiecentrale. Dit zorgt er niet alleen voor dat de bewoners zo goedkoop mogelijk energie kunnen gebruiken, maar de opbrengsten helpen ook om de servicekosten laag te houden.
Een nadeel van de batterij is er ook: de grondstoffen zijn schaars en worden vaak onder slechte omstandigheden uit de grond gehaald. Maar omdat de problemen rondom energie ons inhalen, moeten we nu al aan de slag. Dat betekent niet dat het hierbij stopt. We blijven zoeken naar manieren om de Buurtbatterij nóg duurzamer te maken, zoals het recyclen van de batterij aan het eind van z'n levensduur.
Woninggebouwen worden energie-centrales. Dat is de toekomst.
De oplossing
De Buurtbatterij lijkt een interessante oplossing voor het energieprobleem waar we nu al mee te maken hebben. Maar of dit ook echt zo is, onderzoeken we op dit moment in Amersfoort. Zo kunnen we ook ontdekken of deze innovatie schaalbaar is. Niet alleen qua aantallen, maar ook qua aansluitingen. Want in theorie kan je naast woningen ook laadpalen voor elektrische auto’s en andere voorzieningen aansluiten, zolang de accu maar groot genoeg is.
Wat we nu al wel weten, is dat de Buurtbatterij heel veel CO2 bespaart. Maar daarnaast moet het ook financieel haalbaar zijn om deze innovatie op grote schaal uit te rollen. Doordat de Buurtbatterij zelf in energie handelt, lijkt ook dit probleem te worden verholpen. Daarmee komt een oplossing voor de energie-uitdagingen steeds dichterbij.