Uiteigenbodem
Huizen verwarmen met warmte uit de aarde
Bij de Alliantie zijn we druk bezig om onze woningen te verduurzamen. Sterker nog; in 2050 moeten al onze 55.000 woningen gasloos zijn. Maar met zoveel huizen, heb je te maken met ontzettend veel soorten woningen. Van nieuwbouw, tot monumentale panden. Dat maakt verduurzamen maatwerk. We hebben dus verschillende innovatieve oplossingen nodig om al onze woningen duurzaam te maken. Uiteigenbodem is daar één van.
De uitdaging
In veel woningen plaatsen we op dit moment warmtepompen. Deze pompen halen meestal de warmte uit de buitenlucht en gebruiken dit om de woningen te verwarmen. Een mooie en duurzame techniek.
Maar is het buiten koud, dan kost het veel energie om de lucht op te warmen tot de ideale temperatuur voor in huis. Met een warmtepomp heb je dan wel een gasloze woning, maar verbruik je alsnog veel stroom. En is een woning niet goed geïsoleerd, dan moet de pomp nóg harder werken om de temperatuur stabiel te houden. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de warmtepomp minder energie verbruikt om de woning op te warmen, ook als betere isolatie niet mogelijk is?
De innovatie
Een water/water warmtepomp verwarmt niet met behulp van de buitenlucht, maar van de warmte uit de grond. Er worden tot wel 50 meter diep buizen in de grond geplaatst, waar een mengsel van glycol doorheen loopt. Door aardwarmte wordt dit water verwarmd en gaat dit vervolgens terug naar de warmtepomp. Dit is efficiënter dan een lucht/water warmtepomp, maar is niet bruikbaar voor wooncomplexen. Je hebt namelijk per woning buizen in de grond nodig.
Daarom heeft Uiteigenbodem een oplossing: binnen één dag boren ze buizen tot wel 200 meter diep. Op deze diepte is de temperatuur het hele jaar door circa 15 graden. Dat is een erg hoge aanlevertemperatuur voor een warmtepomp, waardoor er nog maar weinig energie nodig is om de benodigde warmte te genereren. Daarnaast kunnen er veel meer woningen op één buizensysteem worden aangesloten. Dat maakt het in theorie mogelijk om een compleet appartementencomplex of zelfs een hele straat op één systeem aan te sluiten.
Alternatief voor isolatie
Deze innovatie biedt ook de kans om te kijken naar hoe het stroomverbruik is in huizen die moeilijk te isoleren zijn. Denk hierbij aan monumentale panden of woningen die heel veel geld kosten om goed te kunnen isoleren. Als het stroomverbruik laag blijft, kunnen we ook deze woningen op een duurzame manier verwarmen.
De oplossing
Of Uiteigenbodem een haalbare en op grote schaal toepasbare oplossing is, gaan we de komende tijd onderzoeken. Zo gaat Uiteigenbodem zelf een haalbaarheidsonderzoek doen in Hilversum. Hier staat een oud schoolgebouw dat we hebben omgetoverd tot een complex voor starters. Maar omdat het een monumentaal pand is, kunnen we het gebouw niet goed isoleren. Door de locatie is de kans ook klein dat er een aansluiting komt op een algemeen warmtenet. Daarom is deze oude school het perfecte gebouw om Uiteigenbodem te testen.
Uit dit onderzoek moet blijken hoe efficiënt het verwarmen van een geheel complex echt is. Als blijkt dat we op deze manier een complex met een slecht energielabel alsnog goed en duurzaam kunnen verwarmen, gaan we kijken naar de schaalbaarheid. Vervolgens kunnen we het gaan toepassen op meerdere complexen en in verschillende wijken.