Digital Twin
Een virtuele kopie van elk huis
We hebben nogal wat huizen bij de Alliantie. Van nieuwbouw tot monumentale panden; alles komt bij ons voorbij. Elk huis is uniek, en dat betekent maatwerk. Zo kan bij de één groot onderhoud nodig zijn, terwijl bij de buren alles nog in orde is. Nu controleren we alle huizen handmatig, samen met onze partners. Maar in de toekomst willen we dit slimmer doen.
De uitdaging
Met zoveel huizen én zoveel partners, is het lastig om de staat van elke woning bij te houden. Er ligt dus een enorme kans om meer data-gedreven te gaan werken. Dit zorgt er niet alleen voor dat je minder tijd kwijt bent aan het analyseren van de woningen, maar ook voor één plek waar alle informatie van elke partner in samenkomt. Hoe kunnen we onze huizen digitaal beheren? En hoe zorgen we ervoor dat we één databron hebben voor al onze partners in de hele keten?
De innovatie
Maak kennis met de Digital Twin; de digitale tweelingbroer of -zus van een woning. Deze virtuele kopie geeft ons alle informatie die we verzamelen in één overzicht weer, waardoor we altijd één bron van waarheid hebben. Denk aan informatie over verschillende ruimtes, leidingwerk, lampen en bouwkundige elementen. De virtuele kopie maakt op deze manier een connectie tussen de fysieke en digitale wereld. Zo hoeven we niet meer langs te gaan om de staat van een woning te controleren, maar kunnen we dit digitaal al inzien.
Voor de Digital Twin maken we gebruik van BIM; Building Information Model. Dit zorgt ervoor dat we onze gebouwen en huizen in 3D kunnen digitaliseren. Vervolgens kunnen we aan dit model andere innovaties koppelen, zoals sensoren die we in steeds meer huizen plaatsen of de scans van onze drones. Zo verzamelen we steeds meer data, en kunnen we ervoor zorgen dat onze woningen fijn en veilig blijven.
Met deze innovatie verzamelen we een hele hoop persoonlijke data. We meten tenslotte de huizen waar onze huurders wonen. Om ervoor te zorgen dat we de data die we verzamelen alleen veilig en verantwoord kunnen inzetten, maken we zogenoemde informatieleveringsspecificaties. Hier staan eisen in waar wij en onze partners aan moeten voldoen om de data te mogen verzamelen én gebruiken.
De oplossing
De Digital Twin zorgt ervoor dat we één waarheid hebben, voor al onze ketenpartners. Hierdoor weten we nu én in de toekomst precies wat de staat van onze woningen is, waardoor we geld besparen met het juiste onderhoud op het juiste moment. Ook zorgt het voor eerlijke huurprijzen die passen bij de woning.
Maar dat neemt niet weg dat de investering groot is. Daarom focussen we ons eerst op een roadmap waarmee we de basis op orde kunnen maken. Daarnaast werken we aan verschillende demo-cases, die zich onder andere focussen op de connectie tussen sensoren in de woning en onze virtuele modellen. Ook kijken we naar nieuwe technieken. We testen bijvoorbeeld of Augmented Reality kan helpen om warmtepompen in te meten.
We willen de Digital Twin uiteindelijk in al onze woningen gaan integreren. Maar voor we daar zijn, moet er nog flink wat onderzoek gedaan worden. Zo is het een flinke opgave om bestaande woningen in te meten en te voorzien van de juiste technologie, terwijl juist deze woningen het meest interessant zijn. Deze innovatie is dan ook een meerjarenplan, waar we aan blijven sleutelen voor het ultieme eindresultaat; een virtuele kopie van elk huis.