homii

Meer grip op energiekosten bij blokverwarming

Huurders die hun warmte krijgen via blokverwarming, hebben weinig inzicht in hun verbruik gedurende het jaar. Met het slimme homii algoritme is het voor ons nu mogelijk de voorschotten beter te voorspellen en aan te passen aan het geschatte verbruik.

De uitdaging

Huurders die hun warmte krijgen via blokverwarming, stoken via een collectieve ketel en betalen een vast voorschot per maand. Ook als zij minder warmte verbruiken gedurende het jaar, staat het voorschot vaak vast. Wat teveel is betaald, wordt pas aan het eind van het jaar verrekend. Daardoor betalen sommige huurders een te hoog voorschot. En dat is vooral voor mensen die het niet breed hebben een vervelende situatie. Andere huurders betalen juist weer een te laag voorschot omdat zij meer stoken. Dat kan later weer voor schulden en naheffing zorgen.

Huurders met blokverwarming hebben dan ook veel vragen over de stookkosten. Vooral wanneer de afrekeningen worden verstuurd. Bijvoorbeeld van mensen die hun best doen om op de stookkosten te besparen, maar dat niet meteen terugzien op hun energierekening. Dat is natuurlijk super teleurstellend. Dat moet anders kunnen, dacht IT-startup homii. Zij namen contact met ons op om hun idee te presenteren. En wij waren al snel enthousiast.

Blokverwarming
Grip op je energieverbruik

De innovatie

Een algoritme dat de verwachte energiekosten bij blokaansluitingen per huishouden inzichtelijk maakt en een app waarmee bewoners en corporaties hun energieverbruik kunnen volgen. ‘Een enorm ingewikkeld proces’, zegt contractmanager Energie, Max Pohle van de Alliantie. ‘Want een blokaansluiting is iets anders dan een aansluiting op één adres. Dit gaat over grootverbruik. Er spelen ongelofelijk veel zaken mee, zoals alle overeenkomsten die wij hebben gesloten met de meetdienst, de energieleverancier, de netbeheerder, maar ook de resultaten van de kostenverdelers per huishouden. Alles is aan elkaar gekoppeld.’

De oplossing

Het lukte homii om in drie maanden tijd de eerste 227 woningen aan te sluiten. ‘Huurders en de bewonerscommissie waren meteen positief’, vertelt Max Pohle. ‘50% van de bewoners meldde zich binnen de eerste twee weken aan. We hebben nu een dekking van 80%.’

Het gebruiksvriendelijke platform toont het energieverbruik, waardoor de bewoners bewuster met hun stookkosten kunnen omgaan. De juistheid van de voorspellingen van het slimme homii-algoritme ligt aan het begin van het jaar tussen de 90 en 100%. De verwachting is dat huurders met het homii-platform zo’n 15 tot 20% kunnen besparen op hun energiekosten.

En ook voor de Alliantie is homii een welkome aanvulling. ‘homii registreert alle gegevens op één plek’, zegt Max Pohle. ‘Zij leveren ons een managementtool waarmee we grip en inzicht hebben. We krijgen minder telefoontjes, kunnen de voorschotten per huishouden aanpassen, de foutmarges zijn kleiner, er zijn minder incassorisico’s doordat mensen niet te weinig of onnodig te veel aan voorschotten betalen en we besparen ook nog eens CO2 doordat we gerichter energie kunnen inkopen.’ De Alliantie wil opschalen met homii en onderzoekt momenteel welke woongebouwen kunnen worden aangesloten, zodat zoveel mogelijk huurders gebruik kunnen maken van deze nieuwe dienstverlening.

Inzicht in stookkosten met homii_op mobiel

Dit project doen we samen met:

homii logo

Zelf een innovatief idee?