De oplossing
Tijdens de pilot hebben we 150 woningen gescand. Hieruit zijn een aantal inzichten naar voren gekomen. Zo kwamen we erachter dat de mobiele scanners een stuk sneller zijn. Ook kunnen alle onderdelen van een ruimte vanuit meerdere hoeken gescand worden, zonder dat dit veel extra tijd kost. Met een mobiele scanner is een woning in tien tot vijftien minuten gescand, en bij een statiefscanner duurde dit gemiddeld twee tot drie keer zo lang. Daarnaast was de Pointcloud, oftewel de digitale scan die de LiDAR-camera maakt, met de mobiele scanner een stuk completer. We hebben er daarom voor gekozen om toekomstige woningen te scannen met mobiele scanners.
Tijdens de pilot hebben we ook getest met het zelf maken van de scans. Zo kunnen we ervoor zorgen dat degene die als laatst in een mutatiewoning aanwezig is, de scans kan maken. Dit zorgt in theorie voor de meest snelle en complete scans. Toch bleek al snel dat de LiDAR-camera’s te complex zijn om zonder ervaring in te kunnen zetten. Daarom moeten toekomstige scans gemaakt worden door specialisten, zoals BIM Partners.
Nu de pilot is afgerond, gaan we verder onderzoeken we hoe de scans technisch en organisatorisch in het proces kunnen implementeren. Denk hierbij aan het moment waarop de scans plaats moeten vinden, en waar we de data opslaan zodat onze partners deze veilig kunnen gebruiken.