Verwarmen met warmte uit eigen bodem
Ons innovatielab zoekt samen met partners naar oplossingen, zodat we onze huurders een duurzaam thuis kunnen blijven bieden. Een mooi voorbeeld daarvan is het grootschalige energieconcept UitEigenBodem.
Boren tot 200 meter diepte
De startup UitEigenBodem (UEB) biedt een uniek concept om woningen gasloos te verwarmen. Dit doen ze door gebruik te maken van aardwarmte. UEB legt een netwerk met een paar honderd meter diepe bodemcollectoren aan. Deze bodemcollectoren halen direct onder de woning warmte uit de grond: uit eigen bodem dus. Het boren tot op grote diepte is een flinke uitdaging. Een boormeester is hier een dag tot twee dagen mee bezig.
UitEigenBodem zorgt het hele jaar door voor een aangenaam binnenklimaat.
Hoe werkt UitEigenBodem?
Gesloten verticale warmtecollectoren transporteren de aardwarmte naar de woning. Deze aardwarmte is voeding voor de warmtepomp. Dit is heel efficient, waardoor er nauwelijks extra stroom nodig is. De warmtepomp warmt het water in het cv-systeem op tot de gewenste temperatuur en stuurt afgekoeld water terug de bodem in. Met dit systeem kun je in de winter warmte uit de aarde winnen en in de zomer kun je de woning ermee koelen. UEB zorgt dus het hele jaar voor een aangenaam binnenklimaat.
Proef
Dit systeem zou een mooie oplossing kunnen zijn om op een duurzame manier de energielasten van onze huurders te verlagen. Het concept staat nog in de kinderschoenen. Er moet nog veel gerekend en getest worden. Daarom starten we met een haalbaarheidsonderzoek. Dit doen we bij een woongebouw aan de Groest in Hilversum. Het onderzoek is bijna afgerond en dan weten we of deze innovatie kan helpen om onze huurders ook in de toekomst een duurzaam thuis te bieden.
Passend wonen door innovatieve oplossingen
De Alliantie wil meer mensen aan een betaalbare en passende woning helpen. Woningen die in 2050 allemaal energieneutraal en duurzaam zijn. Om deze maatschappelijke ambities waar te kunnen maken, werken we met onze partners aan innovatieve oplossingen. Om sneller, slimmer en vooral ook duurzamer te bouwen bijvoorbeeld. Maar ook om onze dienstverlening verder te optimaliseren en om leefbare en veilige buurten te ontwikkelen waarin huurders oog hebben voor elkaar.