Veel van onze huizen zijn al helemaal duurzaam. Maar hoe ervaren onze huurders een duurzaam huis eigenlijk? Je leest er over in onze rubriek Doe maar duurzaam. Zij kunnen per vraag 5 huisjes verdelen. 1 huisje: niet fijn! 5 huisjes: heel erg fijn! Wat zijn de dagelijkse pluspunten van wonen in een verduurzaamd huis? Bewoners van de Alliantie geven hun mening.
“Het is fijner in huis en ik denk dat ik minder hoef te betalen voor energie.” De woningen zijn beter geïsoleerd, kregen brandveilige voordeuren, HR++ glas en een nieuw ventilatiesysteem. Op het dak ligt een nieuwe dakbedekking, zonnepanelen en een zuinige installatie voor warm water.
Piet zat in een groep met bewoners die meedachten over de verduurzaming. Hij stelde af en toe kritische vragen. “Ze zuigen warmte uit de woningen om het water voor de hele flat te verwarmen. Ik vroeg me af of we daar extra voor moesten betalen. Dat is gelukkig niet zo, dankzij de energie die de zonnepanelen opleveren.”
Woont in een appartementencomplex uit 1957 in Bussum. Onlangs is het hele complex verduurzaamd met een groot onderhouds- en isolatieplan.
Bertus kan tot 5 huisjes geven voor de onderwerpen: verwarmen, energierekening en schone lucht.
“Helemaal zeker weet ik het pas aan het einde van dit jaar, maar mijn energierekening zal waarschijnlijk lager zijn. Bovendien worden de kosten eerlijker verdeeld. Vroeger betaalde iedereen in de flat hetzelfde bedrag. Dan betaalde ik mee met buren die urenlang douchten of hun verwarming altijd hoog hadden staan. Nu zijn er speciale meters geplaatst en betaal je alleen voor je eigen gebruik.”
Sinds de renovatie zijn de buitenmuren veel minder koud.
“Ik woon op de bovenste verdieping in een hoekwoning. Sinds de renovatie zijn de buitenmuren veel minder koud. Dit komt door de betere isolatie. Het zou me niet verbazen als we van energielabel F naar energielabel B zijn gegaan.”
“Het is nu overal in huis constant warm, 21°C. En ik hoef daar in de woonkamer maar één van de drie verwarmingen voor te gebruiken.”
“Mijn badkamer is nooit heel vochtig geweest. Maar nu er een betere afzuiging is geplaatst, beslaan de ramen en spiegel ook niet meer. Heel fijn.”
Wist je dat geluidsoverlast van buiten niet alleen minder wordt door dikkere ramen zoals HR++ glas of isolatie? Maar ook door zonnepanelen? Zonnepanelen vangen bijvoorbeeld het geluid van vallende regen op.