De waardering van je woning
hoe werkt dat?

Bij je huurcontract ontvang je een waardering van je woning. Deze waardering bestaat uit punten. Dat puntensysteem heet ook wel het woningwaarderingsstelsel of WWS. De hoeveelheid punten die een huurwoning heeft, bepaalt de maximale huur van de woning. Hoe zit het met die punten en hoe kun je controleren of de punten voor jouw woning kloppen?

 

Hoe de punten werken

Elk onderdeel van de woning krijgt punten. Bijvoorbeeld de grootte van de woon- en slaapkamers, de indeling van de keuken, de badkamer en de WOZ-waarde. Het totaal van deze punten bepaalt wat de maximaal toegestane huur is die wij voor een woning mogen vragen en in de middensegment huur. Voor woningen in de vrije sector huur (187 punten of meer) is er geen maximale huurprijs.

Manier van punten berekenen

De woning krijgt dus punten voor verschillende onderdelen. Het aantal punten kan veranderen door bijvoorbeeld een woningaanpassing. Maar ook doordat de WOZ-waarde van de woning is veranderd.

 

Maximale huurprijs

De overheid bepaalt jaarlijks wat de maximale huurprijs is voor een hoeveelheid punten. Wij controleren bij de huuraanpassing of uw huur niet te hoog is geworden.

Let op! De maximale huurprijs is niet hetzelfde als de huurprijs die je betaalt. Het is de prijs die wij maximaal voor de woning mogen vragen.

Lezen in de tuin

Zelf punten controleren

Je kunt zelf controleren of wij de waardering voor jouw woning juist hebben vastgesteld. Dat kan via de Huurprijscheck op de website van de huurcommissie.

De juistheid van onze gegevens kun je (deels) controleren. Of een onderdeel van toepassing is, zie je op de woningwaardering. Met het WWS puntenstelsel kun je controleren of je een huurprijs betaalt, die niet hoger is dan de maximale huurprijs.

WOZ waarde

De WOZ-waarde is de waarde van een woning die de gemeente jaarlijks vaststelt. Hoe hoger deze waarde, hoe hoger het aantal punten je woning krijgt in de woningwaardering. Check of wij de juiste WOZ-waarde hebben op wozwaardeloket.nl.

Taxatiewaarde

Bij nieuwbouwwoningen of bij woningen die ingrijpend zijn gerenoveerd, is er (nog) geen WOZ-waarde. Dan worden de punten bepaald op basis van 85% van de taxatiewaarde.

Energielabel

Het energielabel van de woning levert punten op. Controleer het energielabel van je woning via: www.energielabel.nl. Bekijk hoeveel punten welk energielabel krijgt.  

Monument

Woningen die een monument zijn, krijgen een huurprijsopslag door de hogere onderhoudskosten. Bij rijksmonumenten is dit 35% maximale huurprijsopslag. Bij gemeentelijke en provinciale monumenten is dit 15%.

Nieuwbouw

Een nieuw gebouwde woning met een middensegment huur krijgt 10% meer punten dan een bestaande woning. Dit geldt voor woningen waarvan de bouw is gestart vóór 1 januari 2028. Check de startdatum van de bouw in het BAG-register. De opslag van 10% geldt tot 20 jaar na oplevering van de woning.

Weten hoeveel punten jouw woning heeft?

Woon je in een sociale huurwoning of een huurwoning in het middensegment en wil je weten hoeveel punten jouw woning heeft? Vraag de punten dan bij ons op. Lukt het niet om websites te raadplegen voor bijvoorbeeld WOZ-waarde, start nieuwbouw, energielabel, monumentenregister en wil je deze documenten inzien? Neem dan contact met ons op.