Vereniging van Eigenaren (VvE)

Woon je in een gebouw met koop- en huurwoningen? Dat betekent dat er een VvE is. Dat is namelijk wettelijk verplicht. VvE staat voor Vereniging van Eigenaren. Wat betekent dit voor jou als huurder?

Wat is een VvE?

Een VvE is een Vereniging van Eigenaren. De Alliantie is eigenaar van alle huurwoningen in het gebouw. Samen met de eigenaren van de koopwoningen zit de Alliantie in de VvE. Eigenaren van een woning zijn ook voor een deel eigenaar van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. En die delen moet je met elkaar onderhouden. Bijvoorbeeld de voorkant van het gebouw, het dak of de schoorsteen. Maar ook de ingang, het trappenhuis en alle leidingen in het gebouw.

De VvE zorgt verder voor de belangen van de bewoners. Ze houden ook in de gaten of iedereen zich aan de afspraken houdt. Bijvoorbeeld regels die bij de notaris zijn vastgelegd. Die staan in een zogenoemde splitsingsakte. Maar ook regels die de bewoners met elkaar afspreken. Zoals geen afval of spullen in de hal laten liggen.

Hoe werkt een VvE?

De VvE vergadert één keer per jaar. Dat noemen ze ook wel de Algemene Ledenvergadering, vaak afgekort met ALV. Tijdens deze ALV nemen de eigenaren beslissingen. Bijvoorbeeld over het onderhoud van het gebouw. Of over de contracten met de schoonmaker. In de ALV stellen de eigenaren ook de regels op. Aan deze regels moeten alle bewoners zich houden.

Commissies

Naast de ALV kunnen er ook verschillende commissies zijn. In een commissie zitten bewoners die een opdracht krijgen. Bijvoorbeeld de kascontrolecommissie. Deze groep controleert de financiële stukken. Of een technische commissie voor technisch advies. Of een leefbaarheidscommissie die zich inzet voor een schoon, heel en veilig gebouw. Deze commissies adviseren de VvE en denken mee over oplossingen.

Jouw stem en rol in de VvE 

Heb jij ideeën over verbeteringen voor het gebouw? Of heb je wensen die voor alle bewoners interessant zijn? Geef dit door aan de Alliantie. Dan bespreken wij het in de ALV. Op deze manier kunnen huurders ook van zich laten horen binnen een VvE.  

De VvE en actieve huurders

Huurders kunnen ook actief zijn in een gebouw met een VvE. Je kunt bijvoorbeeld kapotte lampen vervangen of deelnemen in de leefbaarheidscommissie. Of richt samen met andere huurders een formele bewonerscommissie op. De bewonerscommissie overlegt 2 x per jaar met de Alliantie. De Alliantie bespreekt de ideeën van de bewonerscommissie weer met de VvE.  

Is er in jouw gebouw nog geen bewonerscommissie? Neem dan contact op met de HBVA. De overkoepelende huurdersorganisatie helpt graag bij het starten van een bewonerscommissie. 

Is er iets stuk? Wat meld je waar?

 

Jouw woning

Samen met de Alliantie ben jij verantwoordelijk voor het meeste in jouw woning. Is er iets stuk in je woning, dan laat je dat aan de Alliantie weten. Dit doe je eenvoudig in Mijn Alliantie. Hier kun je gelijk een afspraak inplannen met een vakman. Lukt dit niet en heb je hulp nodig? Stel je vraag via WhatsApp, chat op onze website of bel ons. We helpen je graag verder.

Gemeenschappelijke ruimtes en meer

Is er iets stuk in de gemeenschappelijke ruimtes? Bijvoorbeeld het licht in de hal. Of een buitendeur die niet goed sluit. Dan werkt het net even anders. Dit meld je via de QR-code in het gebouw. Of via de QR-code hiernaast.

QR code

Scan de QR-code met je mobiel of ga naar https://ap.lc/eNHxv.