Het is weer mooi weer. We kunnen buiten vrienden of buren ontmoeten. Daar hoort vaak ook een avondje barbecueën bij. Maar hoe voorkom je vervelende rook? Mag je wel barbecueën in jouw flat? Hoe hou je het gezellig met de buren? Je leest het hier.
Woon je in een flat? Dan heb je te maken met regels. Eén van die regels is vaak dat je op balkons niet mag barbecueën. Dat is voor de veiligheid van de bewoners en om overlast van rook te voorkomen. Barbecueën met een elektrische barbecue of grillplaat op je balkon mag soms wel. En anders staat in de leefregels van de flat waarin jij woont vaak een plek waar je wel kunt barbecueën. Let op: ook in het park heb je te maken met regels voor veiligheid.
In Amsterdam, Amersfoort en Almere zijn er regels voor barbecueën in parken en plantsoenen.
Barbecueën is vaak erg gezellig! Maar wat voor barbecue je ook gebruikt, op kolen, gas of elektrisch, er is altijd een kans op brand. We geven je graag een paar tips om dit te voorkomen. Zodat jij op een veilige manier kan barbecueën.
Staat je barbecue op een veilige afstand van je schutting, heg, (party)tent en tuinmeubels? Zorg er altijd voor dat kinderen en huisdieren niet in de buurt van de barbecue komen. En verplaats de barbecue nooit als hij aan is.
Heb jij een blusmiddel in de buurt? Het is goed om een emmer zand of water in de buurt te zetten. Hiermee kun je een kleine brand blussen. Zand zorgt ervoor dat er geen zuurstof meer bij de brand kan komen.
Ben je goed beschermd tegen spatten en vonken? Draag tijdens het barbecueën altijd een schort of kleren die niet makkelijk in brand kunnen vliegen. Trek dus geen polyester kleding aan.
Regenbui? Een barbecue is echt alleen voor buiten. Ook als er ineens een stortbui dreigt. Een barbecue binnen zetten is levensgevaarlijk. Rook bevat veel koolmonoxide. Binnen blijft die giftige rook hangen. Hier kun je erg ziek van worden. Laat de barbecue dus altijd buiten!
Waait het hard? Dan kun je de barbecue beter niet aansteken. En ook tijdens een droge periode is barbecueën niet zo'n goed idee. Benieuwd wanneer je vuurkorf of barbecue beter uit kan blijven? Hier zie je waar, wanneer en waarom je beter niet kan stoken.
Het ligt misschien voor de hand, maar zorg ervoor dat jouw barbecue op een stevige, vlakke ondergrond staat. Een omgevallen barbecue kan erg gevaarlijk zijn. Je hebt snel ernstige brandwonden en er kan brand ontstaan.
Hoe steek jij je barbecue aan? Doe het in ieder geval veilig! Gebruik nooit spiritus, brandpasta of petroleum als aanmaakmiddel. Veilige aanmaakmiddelen zijn aanmaakblokjes of waxkrullen. Steek ze aan met een extra lange aansteker.
Laat jij je buren vooraf weten dat je de barbecue aansteekt? Dan kunnen ze de was binnenhalen of het slaapkamerraam dicht doen. Of nodig ze gezellig uit voor een hapje :-)
Als je barbecuet, is er rook. Wat kun je doen om rook te verminderen, zodat jij en je buren er geen of minder last van hebben?