De video deurbel is steeds populairder. Niet gek, want het geeft een veilig gevoel dat je weet wie er voor de deur staat. En het is reuze handig dat je op afstand kan praten met de pakketbezorger om te vragen of hij het pakket bij de buren afgeeft. Maar hoe zit dat met de privacy van je buren of van voorbijgangers? Weet wat mag en wat kan bij slimme deurbellen of camera’s bij je woning.
In Nederland kennen we de AVG, dat is de Europese wetgeving op het gebied van de privacy, met een focus op de bescherming van gegevens van personen. De AVG geldt niet alleen voor bedrijven, maar soms ook voor personen. Bijvoorbeeld als je met een slimme deurbel de openbare weg filmt. Daarom mag je wel filmen op je eigen oprit, maar niet de openbare weg of gemeenschappelijke ruimte.
Buren hebben recht op privacy. Je kunt dus niet zomaar een video deurbel ophangen bij de voordeur van je appartement en die richten op de gang en lift van de gemeenschappelijke ruimte. Hoe kun je voldoen aan de wet voor privacy? Lees onze tips.
Stel de camera goed af. Richt hem naar beneden, zodat alleen de persoon bij de voordeur in beeld komt.
Met de meeste camera’s kun je inzoomen. Stel in dat de camera inzoomt, zodat je alleen je eigen oprit of voordeur filmt.
Een privacyzone is een gebied die je instelt om het zicht van de camera te blokkeren. Zodat bijvoorbeeld de openbare weg niet in beeld komt of wordt opgenomen op video. Zo kun je zelf bepalen wat je wel en niet wilt zien.
Veel apparaten maken gebruik van standaard wachtwoorden. Zet een sterk wachtwoord op je account en voorkom dat een ander met de beelden mee kan kijken.
Zelf deel je de beelden natuurlijk niet. Maar let op: fabrikanten van video deurbellen buiten de EU (Europese Unie) hebben te maken met andere privacy wetgeving. Voorkom dat de fabrikant recht heeft om jouw video te bekijken, op te slaan of te verspreiden. Bekijk hiervoor de voorwaarden van je leverancier.
Het bewaren van de beelden kost capaciteit en is meestal niet nodig. Je kunt de opslagtijd van je video’s aanpassen. Standaard worden video’s 30 dagen bewaard. Je kunt de opslagtijd korter maken. Kies bijvoorbeeld voor 1 dag of kies ervoor beelden niet te bewaren. Meestal kun je de opslagtijd instellen in het beveiligingsoverzicht.
Respecteer altijd de privacy van de mensen die je in beeld brengt. Kun je geen privacyzone instellen bij jouw video deurbel? Informeer dan mensen over de camera.
Respecteer altijd de privacy van de mensen die je in beeld brengt. Kun je geen privacyzone instellen bij jouw video deurbel? Maak dan gezichten onscherp van voorbijgangers in de openbare ruimte. Dit heet ook wel ‘blurren’. Ook kun je bij veel videodeurbellen de bewegingssensor minder gevoelig maken. Zo is de kans kleiner dat je voorbijgangers filmt.
Wat als een buurtbewoner een videodeurbel heeft en deze lijkt niet juist ingesteld. Hoe ga je het gesprek aan? Dat is best moeilijk. We geven je wat tips:
Zo willen de meeste buren best meewerken.
Overweeg je een video deurbel te kopen? Vraag dan eerst toestemming bij ons aan. Het hangt van de situatie af, of dit mag. In een woongebouw met appartementen is het vaak moeilijk om te zorgen voor privacy van de andere bewoners. Daarom mag het daar vaak niet.
Let op! Woon je in een gebouw met een Vereniging van Eigenaren? Dan moet je ook aan de VvE toestemming vragen.