In de winter ontstaat vaak groene aanslag. Wil je genieten van je terras, balkon of galerij, dan is het tijd om schoon te maken. Kies voor een ‘groene’ methode. Zo laat je geen giftige stoffen achter in je tuin. Het is beter voor de planten, ongevaarlijk voor (huis)dieren en goed voor het milieu.
Zand is een uitstekend schuurmiddel. Veeg regelmatig en schrob met wat extra zand op de tegels en warm water, dan verdwijnen mos en algen.
Brekerzand is zand dat wordt gebruikt bij het invegen van nieuwe bestrating. Het is vrij scherp waardoor het extra schuurt en daarom perfect om groene aanslag te verwijderen.
Giet kokendheet water over het oppervlak. Schrob daarna het loszittende groen weg en je bent klaar.
Giet een azijn/water- mengsel over de tegels en laat dit een paar dagen inwerken. De aanslag verkleurt, daarna kun je het makkelijk wegvegen.
Let op: gebruik natuurazijn, geen schoonmaakazijn! Schoonmaakazijn verandert de PH-waarde van de grond en dat vinden de planten niet fijn.
De snelste en gemakkelijkste manier om van groene aanslag af te komen is de hogedrukspuit.
Maar pas op dat je geen voegen en poriën van tegels openspuit, want dan groeit groene aanslag juist snel weer aan. Bij tuintegels kun je het oppervlak van de tegel juist ‘openen’ waardoor groene aanslag meer kans heeft. Let dus op bij welk oppervlak dit wel of niet kan.
... groene aanslag haarscheurtjes in stenen, pannen en dakbedekking veroorzaakt. Daar wil je dus snel mee afrekenen!
In de winter ontstaat vaak groene aanslag. Het regent dan meer en er is minder zonlicht. Oppervlaktes blijven daardoor langer vochtig. Je kunt groene aanslag en onkruid niet helemaal voorkomen, maar je kunt wel zorgen dat het minder wordt.
Een oppervlak is een goede bodem voor alg en mos als er weinig zon komt en het regelmatig onder water staat. Zorg dat water gemakkelijk weg kan.
Door te vegen, verwijder je zaadjes en mos voordat deze zich vast kunnen zetten op je tegels en er onkruid kan groeien.