Loden waterleidingen mogen volgens de wet sinds 1960 niet meer in huizen worden ingebouwd. De Alliantie heeft de meeste loden waterleidingen uit oudere woningen al vervangen door leidingen van koper of kunststof. Bijvoorbeeld bij onderhoud, renovatie of na een lekkage. Hieronder lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen.
In oudere huizen van voor 1945 is vaak lood gebruikt. Tussen 1945 en 1960 kozen bouwers steeds vaker voor andere materialen. Sinds 1960 mogen loden waterleidingen volgens de wet niet meer gebruikt worden.
We hebben de meeste loden waterleidingen uit oudere woningen al vervangen door leidingen van koper of kunststof. Bijvoorbeeld bij onderhoud, renovatie of na een lekkage. De leidingen zie je vaak niet. Ze liggen in of onder de begane vloer, of zitten in kokers.
Loden Leidingen kun je vaak niet zien. Daarom wordt de kwaliteit van het drinkwater getest. Een gespecialiseerd bedrijf neemt een watermonster uit de kraan en analyseert de kwaliteit van het water in een laboratorium. Hier wordt gecontroleerd of er lood aanwezig is in het drinkwater. Een onderzoek duurt meestal enkele weken.
Wij hebben inmiddels bij bijna al onze woningen en bedrijfsruimtes onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van loden leidingen. Hieruit bleek dat in weinig gebouwen loden leidingen aanwezig zijn. Waar wel loden leidingen aanwezig waren, hebben bewoners hierover bericht van ons gehad. Geen bericht ontvangen en toch bezorgd? Neem dan contact met ons op. We kijken dan wat we weten over de woning. Zijn de leidingen bij eerdere werkzaamheden vervangen? Hebben we al monsters genomen in het gebouw of gaan we dat alsnog doen? Wanneer we weten wat de kans op loden leidingen is, kunnen we inschatten of een watertest nodig is. Voor informatie over je adres kan je een mail sturen naar lodenleidingen@de-alliantie.nl. Als een watertest nodig is, moeten we je gegevens doorgeven aan het onderzoeksbureau. Wil je in de mail daar direct toestemming voor geven? Dan kunnen we meteen voor je aan de slag.
In het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu lees je meer informatie over loden leidingen en wat de betekenis is van de testresultaten.
Voor adviezen over lood en gezondheid kun je terecht bij de GGD in je regio:
Medewerkers van de GGD kunnen ook advies geven afgestemd op je persoonlijke situatie.
De werking van water filteren met een waterfilter (om lood uit het water te 'zeven') is niet bewezen (bron: GGD en Milieu Centraal).
Op heel veel plaatsen in Nederland zit diffuus lood in de grond. Dit betekent dat heel kleine deeltjes lood verspreid in de aarde zitten. Vooral in de oude binnensteden komen hogere loodgehalten voor. De aanwezigheid van lood in de grond levert in het algemeen weinig risico op. Het kan een gezondheidsrisico opleveren als de grond waarin de lood zit wordt ingeslikt. Lees hier alle informatie over lood in de grond.
Als je vermoedt dat er in je koopwoning loden waterleidingen zitten, adviseren we je om het drinkwater te laten onderzoeken. Dat doen wij als eigenaar ook bij onze huurwoningen van voor 1961. Laat dit wel doen door een gespecialiseerd onderzoeksbureau. Thuis- of zelftesten geven geen goed en betrouwbaar resultaat. Woon je in een appartementengebouw met een Vereniging van Eigenaars (VvE)? Neem dan contact op met de VvE beheerder.