Huurder aan het woord
5-9-2024

Van Groot naar Beter

Carla vindt rust in haar nieuwe seniorenwoning

Na het overlijden van haar man werd het huis te groot en te duur om alleen in te blijven wonen. Dankzij de van Groot naar Beter-regeling verhuisde Carla met voorrang naar een gelijkvloerse woning in Leeghwaterhof. Deze seniorenwoning in Almere bracht haar zowel financiële ruimte als rust.

“Mijn man Jan overleed 2 jaar geleden. Artsen constateerden uitgezaaide slokdarmkanker. Dat was een enorme klap, maar toch zei ik tegen hem: ‘We kunnen kniezen of we maken een lijst wat we nog samen willen doen’. Jan koos voor die lijst. We zijn nog naar Artis geweest met onze kleinzoon en hebben nog 1 keer een reis naar Turkije gemaakt. We gaven hem ook een afscheidsfeest. Dit vond Jan echt fantastisch. Hij hield niet van verrassingen, maar dat feest was een van de mooiste dingen die we nog samen hebben kunnen doen.”

Groot en duur

“Na Jans overlijden werd het huis te groot en te duur voor mij alleen. We woonden in een eengezinswoning in de vrije sector. Ik had al die ruimte niet meer nodig. Je gebruikt toch maar 1 kamer en de rest staat te verstoffen. Ook het onderhoud van de tuin werd een last. Dat was altijd Jan zijn hobby. Daarnaast had het huis 2 trappen. En met mijn knieprotheses werd traplopen steeds moeilijker. Ik wist dat ik naar een gelijkvloerse woning moest verhuizen, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan.”

Volmondig ja

“Bij toeval kreeg ik een wijkkrantje in handen, waarin de bouw van Leeghwaterhof werd aangekondigd. Ik was meteen enthousiast. Via-via hoorde ik over de Van Groot naar Beter-regeling. Dat betekent dat je met voorrang naar een gelijkvloerse of kleinere woning kunt verhuizen als je een grotere huurwoning achterlaat. Astrid, wooncoach bij de Alliantie, hielp me bij het invullen van de formulieren. Ook met het formulier om de verhuisvergoeding van € 1.250 bij de gemeente Almere aan te vragen. Die hulp was heel erg fijn. Dankzij de van Groot naar Beter-regeling kwam ik in aanmerking voor deze woning. Ik woon nu bijna € 400 per maand goedkoper. Dit geeft me financiële ademruimte, en dat is een hele opluchting na de afgelopen jaren.”

Rust

“Het was spannend om vanaf een bouwtekening een woning te huren. Toen ik de eerste keer ging kijken, dacht ik echt: 'Oh nee, dit is veel te klein.' Maar op de inmeetdag bleek dat heel erg mee te vallen. Het appartement heeft 3 kamers, waarvan een slaapkamer en een hobbykamer. Voor mij alleen is dat groot genoeg, maar ook samen met Jan had ik hier geweldig kunnen wonen. De keuken is een stuk kleiner dan ik gewend was. Ik hou van koken. Dat kan hier natuurlijk ook, maar de kleinere ruimte is wel even wennen. Ik woon hier nu 5 weken en heb mijn draai al helemaal gevonden. Het voelt alsof het huis rust geeft.”  

Steun van buren

“Leeghwaterhof is een gebouw voor 55-plussers. Het is heel fijn om samen met andere senioren te wonen. Al die levenservaring schept een band. We wonen hier nog maar net, maar we hebben toch al veel steun aan elkaar. We zijn bijvoorbeeld een Facebookgroep gestart. Deze groep gebruiken we voor van alles. Bijvoorbeeld om spullen te ruilen. Of om elkaar te informeren wanneer de buurtkamer open is. In die buurtkamer ben ik al een paar keer geweest. Binnenkort is er een informatieavond over wat er allemaal georganiseerd gaat worden. Ik yoga nu nog in Parkwijk, maar hoop dat ik dat binnenkort hier in de buurtkamer kan gaan doen.”

Herinneringen door je handen

“Tijdens de verhuizing heb ik veel hulp gehad van mijn vriendinnen en familie. Dat was ook nodig, want verhuizen is emotioneel best zwaar. Aan alles wat je in je handen hebt, kleven herinneringen. Leuke, maar ook minder leuke."

Voorbereiden op de oude dag

"Ik kon niet alles meenemen, dus je moet keuzes maken. Dat was moeilijk. Toch had ik het niet anders gewild. Tegen anderen van mijn leeftijd zou ik willen zeggen: ‘Als je een grote woning niet meer aankunt, ga dan op zoek naar iets kleiners en gelijkvloers. Een senioren wooncoach van de Alliantie kan je daarbij helpen’. We zijn geen 18 meer en ouderdom komt helaas met gebreken. Je weet nooit wat de toekomst brengt, dus het is beter om voorbereid te zijn. Mijn man en ik waren ook graag langer samen geweest, maar soms loopt het anders. Dit appartement geeft mij de rust en ruimte die ik nu nodig heb."

Over Leeghwaterhof

De Almeerse Waterwijk vergrijst. Bewoners willen er graag blijven wonen. Vanuit die behoefte ontstond een burgerinitiatief in de wijk. Met de bouw van de 56 seniorenappartementen in Leeghwaterhof komt de Alliantie aan de vraag tegemoet. Leeghwaterhof heeft een gezamenlijke ontmoetingsruimte met terras. Hier kunnen activiteiten en bijeenkomsten voor en door bewoners plaatsvinden. Veel activiteiten zullen ook voor direct omwonenden zijn, zodat er ook verbinding met de buurt ontstaat.