18-10-2024

Dieren en planten beschermen bij onderhoud

Bij de Alliantie willen we niet alleen goed voor onze woningen zorgen, maar ook voor de natuur. In sommige van onze huizen wonen vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen bijvoorbeeld onder de dakrand of in muren. De wet zegt dat we deze dieren moeten beschermen. Bij onderhoud of verduurzaming zorgen we er daarom voor dat hun verblijfplaatsen niet worden verstoord.

Wat betekent dit voor bewoners?

Voordat we aan de slag gaan met verbouwen, verduurzamen of renoveren, laten we onderzoeken of het project niet schadelijk is voor dieren of planten. Raken er geen dieren bij gewond? Worden hun verblijfplaatsen niet beschadigd, vernield of verstoord? Verstoren we het broedseizoen? Dit onderzoek wordt gedaan door speciale ecologische bureaus, zoals idverde advies en Smit Groenadvies. Je kunt medewerkers in jouw buurt zien, soms ook in de avond. Zij kijken of er maatregelen nodig zijn, zoals het ophangen van nestkasten voor vogels of vleermuizen. De medewerkers zijn altijd herkenbaar door hun bedrijfskleding en kunnen zich altijd identificeren.

Na het onderzoek maken de ecologen een plan om de dieren en planten te beschermen. Dit kost tijd, soms wel 6 maanden tot een jaar. We beginnen met de werkzaamheden aan de woning als het plan klaar en goedgekeurd is.

Nieuwe nestkasten of vleermuiskasten

Er kunnen nestkasten of vleermuiskasten op of rond jouw woning geplaatst worden. Hier hoef je zelf niets aan te doen. Soms komen we langs om deze te controleren en schoon te maken.